Ofisimizce, Araç Değer Kaybına ilişkin başvuru süreçleri ve davalarına ilişkin avukatlık ve arabuluculuk hizmeti verilmekte olup detaylı bilgi için mesai saatleri içerisinde ofisimizi arayarak randevu talep edebilirsiniz.
Trafik Sigortası Genel Şartları kapsamında değer kaybı başvurusunda bulunabilmek için şu şartların varlığı aranmaktadır:
Gerçekleşen kaza sonrasında araçta ortaya çıkan değer kaybı olması halinde sigorta şirketinden tazminat talep edebilir. Sigorta şirketinin bu talebi kabul etmemesi ve karşılamaması halinde mağdur tarafın sigorta şirketine dava açma hakkı saklıdır.
Kaza Tespit Tutanağı: Kaza sonrası mutlaka kaza tespit tutanağı düzenlenmeli ve tarafların imzası alınmalıdır.
Kazaya karışan aracın, kaza öncesi piyasa değeri ile hasarın onarımı sonrası rayiç değeri arasındaki fark hesaplanarak araç değer kaybı miktarı belirlenir. Fakat, bu yöntem dışında da farklı hesaplama metotları bulunmaktadır. Son zamanlarda yaygınlaşan bir diğer yöntem şu şekildedir:
Belirtilen şartları taşıyan kişilerin, başvuruda bulunma imkanı olur. Başvurucunun kusurunun %fifty olması durumunda da araç değer kaybı başvurusunda bulunma imkanı mevcuttur. Başvurucunun kusur oranı ne kadar yüksekse alacağı miktar da o oranda düşük olur.
Kusurlu olmadığın bir trafik kazası sonucunda aracının hasar miktarı karşı tarafın trafik sigortası ile karşılansa bile aracın kazalı olarak kayıtlara geçer. Böyle bir durumda mağdur olmamak için ne yapabilirsin?
Araç değer kaybı talebinde bulunmak ve zararın karşılanmasını sağlamak için bir ekspertiz raporu alıp değer kaybına neden olan kişiye dava açabilirsin.
Çocuğun rahatsız olması ve o anda eşimin yanında ehliyeti olmaması nedeniyle eşimle çocuğu eve bırakıp olay yerine gelip kaza tutanağını kendi adıma tuttum. Şimdi sigorta şirketi kazayı yapan başkası diye kaza ve değer kaybı ödemesini bana yaptırma durumu varmış. Bu konuda benim yapabileceğim bir şey var mı.? Şimdiden teşekkür.
2024 yılında araç değer kaybı tazminatı alabilmek için belirli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu şartlar, hem kazanın niteliği hem de aracın durumu ile ilgilidir.
2024 yılı itibarıyla araç değer kaybı hesaplamasında kilometre ve yaş sınırı bulunmamaktadır.
Eğer trafik kazasın da %50 kusurlu iseniz almanız gereken bedelin yarısını alabilirsiniz. Ancak kaza da %100 kusurluysanız, aracınızın kaskosu olsa dahi araç değer kaybı alamazsınız.
Bu şartlar sağlandığında, öncelikle kazada kusurlu olan aracın zorunlu trafik sigortasına başvuru yapılmalıdır. Sigorta şirketi başvuruya 15 gün içinde yanıt vermezse veya verilen yanıt talebi değer kaybı davası araç karşılamazsa, Sigorta Tahkim Komisyonu'na başvurulabilir.
Ayrıca eskiden plastik parçalarda olan hasarlar değer kaybına girmez diye birşey vardı acaba bu hala geçerli mi yoksa değer kaybı alanilirmiyim cevaplarınız in şimdiden teşekkürler iyi çalışmalar